16.6.2021 Didrichsen: TOVE JANSSON

Moomin Characters Oy Ltd, Kuva / foto / photo: Yehia Eweis

Aika: ke 16.6.2021 klo 16.35
Paikka: Didrichsenin taidemuseo, Kuusilahdenkuja 1

Hinta: HPKY:n johdantoluennon maksu on 10€ (kortilla maksettaessa) / 12,50€ (laskulla maksettaessa) per osallistuja. Tämän lisäksi jokainen osallistuja hankkii itse pääsylipun museon kassalta ennen kierrokselle siirtymistä (aikuiset 16€, alennusryhmät 14€ ja museokortti käy).

Sitovat ilmoittautumiset/peruutukset 8.6.2021 mennessä tai niin kauan kuin paikkoja riittää. Tiukoista turvajärjestelyistä johtuen mukaan mahtuu vain 10 henkeä. Suosittelemme jokaiselle vierailijalle kasvosuojaimen käyttöä tilaisuuden aikana, jos se on vain mahdollista. HPKY tarjoaa tarvittaessa tilaisuuteen osallistuville kertakäyttöisen kasvosuojaimen. HPKY varaa oikeuden muutoksiin, mikäli toukokuussa voimassa olevat viranomaismääräykset sellaisia edellyttävät.

Tervetuloa tutustumaan HPKY:n seurassa Didrichsenin kevään 2021 näyttelyyn Maalaaminen on kaikkein tärkeintä, joka keskittyy Tove Janssonin uraan kuvataiteilijana. Monilahjakas Jansson painotti usein olevansa ensisijaisesti taidemaalari, vaikka tekikin uran myös kirjailijana, kuvittajana ja sarjakuvataiteilijana.

​Näyttely esittelee Janssonin taiteellisia lähtökohtia ja ilmaisun kehittymistä. Janssonin maalausten rinnalla nähdään teoksia hänen lähipiiriinsä kuuluneilta sekä häneen vaikuttaneilta aikalaistaiteilijoilta. Näyttelyn muita taiteilijoita ovat muun muassa Janssonin opiskelutoveri Eva Cederström, opettaja Sam Vanni, vanhemmat Signe Hammarsten-Jansson ja Viktor Jansson sekä elämänkumppani Tuulikki Pietilä.

​Jansson opiskeli 1930-luvulla Tukholmassa taideteollisuuskoulussa, Helsingissä Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa ja täydensi opintojaan Pariisissa. Taidekoulutuksen ohella lähipiiri ja kollegat vaikuttivat taiteilijaperheessä kasvaneen Janssonin taidekäsityksen muodostumiseen. Näyttelyn ajalliset painopisteet mukailevat Janssonin kuvataiteilijan uran aktiivisimpia kausia: keskiössä ovat uran alkuvuodet 1930- ja 1940-lukujen taitteessa sekä taiteellisen uudistumisen aika 1950-luvun lopulla ja 1960-luvulla.

​Näyttely valottaa Tove Janssoniin ja hänen sukupolveensa suomalaisessa taidekentässä 1930–1960-luvuilla vaikuttaneita ilmiöitä. Tove Jansson seurasi taidemaailmaa aktiivisesti muttei tarttunut uusiin suuntauksiin ensimmäisten joukossa, vaan pysyi pitkään uskollisena nuorena omaksumalleen ranskalaiselle kolorismille. Janssonin varhaistuotanto on yksityiskohdiltaan rikasta ja usein kertovaa. 1950-luvun aikana taiteilijan teoksissa ilmeni pyrkimys yhä yksinkertaistetumpaan muotoon ja hallittuun sommitteluun. 1960-luvulla Jansson kokeili myös täysin abstraktia ilmaisua.

​Näyttelyn on mahdollistanut Moomin Characters Oy Ltd:ltä saatu teoslaina, jota täydentävät teokset kotimaisista museo- ja yksityiskokoelmista.

Esittelyteksti ja kuvat: Didrichsen taidemuseo

16.6.2021 Didrichsen: TOVE JANSSON

*
*
*
*
*
*
*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.