8.3.2023 EMMA: Yrjö Kukkapuro – Taikahuone

© PAULA VIRTA / EMMA – ESPOON MODERNIN TAITEEN MUSEO.

Aika: ke 8.3.2023 klo 17.20
Paikka: EMMA – ESPOON MODERNIN TAITEEN MUSEO, näyttelykeskus WeeGee, Ahertajantie 5, Tapiola Espoo


Hinta: HPKY:n opastusmaksu on 12€ (kortilla maksettaessa) / 14,50€ (laskulla maksettaessa) per osallistuja. Tämän lisäksi jokainen osallistuja hankkii itse pääsylipun museon kassalta ennen kierrokselle siirtymistä (aikuiset 20€, Museokortti käy ja alle 18- ja yli 70-vuotiaat​ maksutta) 

Ilmoittautumiset 27.2.2023 mennessä tai niin kauan kuin paikkoja riittää. Huomioithan, että ilmoittauminen on sitova ja sitä ei voi perua enää 27.2. jälkeen. 

Lisätiedot: Viljami Wiirilinna p. 0408283352 viljami.wiirilinna(at)outlook.com

Tervetuloa tutustumaan HPKY:n seurassa EMMAn vuoden 2023 päänäyttelyyn, joka esittelee suomalaisen muotoilun pitkän linjan vaikuttajan, Yrjö Kukkapuron (s. 1933 Viipurin maalaiskunnassa), värikästä, mielikuvituksellista ja kokeellisia muotoja hyödyntävää tuotantoa. Muotoilijan 90-vuotisjuhlavuonna järjestettävä Yrjö Kukkapuro – Taikahuone -näyttely nostaa Kukkapuron tuotannon rinnalle hänen suuren ja pitkäaikaisen innoittajansa – taiteen.

Kukkapuron tuotannon yhteydet moderniin ja postmoderniin taiteeseen nousevat vahvasti esiin näyttelyssä, jossa kalusteet ja prototyypit asettuvat katsojan mielikuvitusta ruokkivaan vuoropuheluun taideteosten kanssa. Kukkapuron luovuus, leikkisyys ja kokeellisuus on toiminut myös näyttelyn arkkitehtuurin innoittajana: Kantavana ajatuksena on Kukkapuron 1980-luvulla kehittelemä taikahuoneen (Magic Room) konsepti.

Mukana näyttelyssä on Kukkapuron tavaramerkiksi muodostunut ikoninen Karuselli-tuoli, mutta myös kokeellisia mallikappaleita ja anonyymejä konttorikalusteita. EMMAssa Kukkapuron kalustesuunnittelu saa rinnalleen samanhenkistä ennakkoluulotonta, värikästä, muodoilla ja materiaaleilla leikittelevää taidetta. Osa näyttelyyn valituista taiteilijoista on Kukkapuron läheisiä ystäviä, osa muuten häntä inspiroineita. Näyttelyssä nähdään mm. Airi Snellman-Hännisen, Matti Kujasalon, Lars-Gunnar Nordströmin, Silja Rantasen ja Osmo Valtosen teoksia, joista valtaosa on kuratoitu EMMA-kokoelmasta. Teoksia on myös Yrjö Kukkapuron vaimolta Irmeli Kukkapurolta (1934–2022), joka sai puolisonsa kiinnostumaan graafisesta taiteesta eritoten 1980-luvulla. Osittain Irmelin vaikutuksesta syntyivät ”tatuoidut tuolit”, joiden istuinosa ja selkänoja on kuvioitu silkkipainotekniikalla, ja joissa Kukkapuro on tehnyt yhteistyötä graafikoiden kanssa.
 

Esittelyteksti ja kuvat: EMMA – ESPOON MODERNIN TAITEEN MUSEO

8.3.2023 Emma: Yrjö Kukkapuro – Taikahuone

*
*
*
*
*
*
*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.