8.6.2021 Ateneum: Ilja Repin

Ilja Repin: Zaporogit kirjoittamassa pilkkakirjettä Turkin sulttaanille (1880–1891). Venäläisen taiteen museo. © Venäläisen taiteen museo, Pietari
Ilja Repin: Sadko vedenalaisessa valtakunnassa (1876). Venäläisen taiteen museo. © Venäläisen taiteen museo, Pietari
lja Repin: Pyryharakka (Taiteilijan tyttären Vera Repinan muotokuva) (1884). Tretjakovin galleria. © Tretjakovin galleria, Moskova

Aika: ti 8.6.2021 klo 16.00
Paikka: Ateneum, Kaivokatu 2, 00100 Helsinki

Hinta: HPKY:n johdantoluennon maksu on 10€ (kortilla maksettaessa) / 12,50€ (laskulla maksettaessa) per osallistuja. 

Tämän lisäksi jokainen osallistuja maksaa pääsylipun hinnan (museokortti käy). Ateneum on ennakkoinut näyttelylle suurta kiinnostusta ja on siksi asettanut ryhmien osalta poikkeuksia pääsylippujen hankkimista koskien edellyttäen, että ryhmänvetäjä hankkii kaikki pääsyliput yhdellä kertaa. Tämä tarkoittaa sitä, että ilmoittautuessasi HPKY:n edustajalle maksat samassa yhteydessä johdantoluennon kanssa myös pääsylippusi (10€ + pääsylippu 19/17€) meille maksukortilla. Keräämme museokorttilaisten kortit tässä yhteydessä ja veloitamme heiltä vain johdantoluennon osalta tuon 10€.

Sitovat ilmoittautumiset/peruutukset 31.5.2021 mennessä tai niin kauan kuin paikkoja riittää. Tarvittaessa pyrimme lisäämään ryhmäkokoa turvarajojen puitteissa ilmoittautumistilanteen mukaan.

Lisätiedot: 
Raija Stjernvall p. 040 589 2855 raija.stjernvall@gmail.com

Ateneum on ilmoittanut, että turvatoimenpiteenä koronatilanteesta johtuen he ovat puolittaneet osallistumäärät. Suosittelemme jokaiselle vierailijalle kasvosuojaimen käyttöä tilaisuuden aikana, jos se on vain mahdollista. HPKY tarjoaa tarvittaessa tilaisuuteen osallistuville kertakäyttöisen kasvosuojaimen.

Tervetuloa tutustumaan HPKY:n seurassa odotettuun maaliskuussa Ateneumissa avautuvaan kansainvälisen mestarin, taidemaalari Ilja Repinin (1844–1930) näyttelyyn. Venäjän kuuluisin taidemaalari Repin on myös suomalaisten rakastama: hänen ateljeekotinsa oli Suomen puolella Terijoen Kuokkalassa vuosina 1917–1930.

Ennen omatoimista näyttelykierrosta kuulemme tilaamamme 30 minuutin johdantoluennon näyttelyyn liittyen. Tapaamme Ateneumin aulassa naulakoiden luona klo 16:45, josta siirryymme yhdessä ryhmien omalle lippukassalle. Jos saavut hyvissä ajoissa, niin voit toki hankkia jo oman pääsylippusi normaalilta kassalta. 

Ilja Repin tunnetaan ennen muuta psykologisen ihmiskuvan ja venäläisen kansankuvauksen mestarina. Näyttelyyn saadaan Repinin tunnetuimpia, taiturimaisen yksityiskohtaisia maalauksia, kuten Pietarin Venäläisen taiteen museosta tulevat Volgan lautturit (1870–1873) ja Zaporogit kirjoittamassa pilkkakirjettä Turkin sulttaanille (1880–1891). Näyttelyn lukuisissa muotokuvissa esiintyvät niin taiteilijan perheenjäsenet kuin ajan kulttuurivaikuttajatkin, kuten säveltäjä Modest Musorgski ja kirjailija Leo Tolstoi.

Ilja Repin on aikansa merkittävin venäläinen taiteilija, joka kuvasi maaorjuudesta 1860-luvulla vapautunutta Venäjän kansaa sekä aikansa älymystöä ja kansan suhdetta hallitsijoihin. Siksi hän on vaikuttanut vahvasti siihen, mikä on yhä suomalaistenkin käsitys venäläisyyden olemuksesta.

Näyttely toteutetaan yhteistyössä Moskovan Tretjakovin gallerian ja Pariisin Petit Palais’n kanssa. Esillä on yli sata maalausta ja paperipohjaista teosta. Teoksia saadaan lainaksi muun muassa Tretjakovin galleriasta, Venäläisen taiteen museosta ja venäläisistä yksityiskokoelmista. Näyttelyprojektista Ateneumissa vastaa intendentti Timo Huusko. Ateneumin jälkeen näyttely on esillä Pariisin Petit Palais’sa.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan runsaasti kuvitettu ja asiantuntijoiden artikkeleista koostuva näyttelyluettelo suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Julkaisun toimittaa amanuenssi Anne-Maria Pennonen.

Esittelyteksti ja kuvat: Ateneum

8.6.2021 Ateneum: Ilja Repin

*
*
*
*
*
*
*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.