9.4.2024 Ateneum: Eero Järnefelt

Aika: ti 9.4.2024 klo 16.15
Paikka: Ateneum, Kaivokatu 2
Hinta: Luentomaksu 10€ (kortimaksu paikan päällä) + museon sisäänpääsymaksu (20€, alennusryhmät 12€, museokortti käy)

Ilmoittautumiset 25.3.2024 mennessä tai niin kauan kuin paikkoja riittää. Osallistumisen voi peruuttaa maksutta 25.3.2024 mennessä ja tämän jälkeen veloitetaan opastusmaksu myös peruneilta. 

Lisätiedot: Viljami Wiirilinna p. 0408283352 viljami.wiirilinna(at)outlook.com


Tervetuloa tutustumaan HPKY:n seurassa Ateneumin Eero Järnefelt -näyttelyyn. Näyttely esittelee kosmopoliitin kulttuuriperheen kasvatin Eero Järnefeltin (1863–1937) mittavaa tuotantoa sekä taiteilijan merkitystä Suomen taiteelle sekä suomalaisuudelle.

Totuuden, tyypillisyyden ja olennaisen kuvaamiseen pyrkinyt Järnefelt tunnetaan erityisesti maisema-, pilvi- ja luontokuvauksistaan, Koli-aiheisista maalauksistaan sekä aikansa merkkihenkilöistä tekemistään muotokuvista. Suomen itsenäistyessä Järnefelt saavutti maassa lähes virallisen muotokuvamaalarin aseman.

Kaikki edellä mainitut aiheet ovat laajasti edustettuina Ateneumin näyttelyssä kuten myös Järnefeltin perhe ja lähisuku, joiden vaikutus Suomen 1800-luvun lopun ja vuosisadanvaihteen taiteeseen ja kulttuuriin oli valtava. Järnefeltin veljet, kriitikko Kasper, kirjailija Arvid, muusikko Armas sekä sisar, myöhemmin Jean Sibeliuksen puolisona tunnettu Aino muistetaan paitsi kuvataiteen, kirjallisuuden ja musiikin tekijöinä, myös osana laajempaa kulttuuritoimijoiden verkostoa. Vanhemmista etenkin isä Alexander Järnefelt otti fennomaanien kielitaistelun, ts. suomen kielen kehittämisen, elämäntehtäväkseen. Äiti Elisabeth Järnefelt, muistetaan erityisesti kirjallisesta salongistaan, jonka tunnetuin osallistuja oli Juhani Aho.

Suurin osa näyttelyn teoksista on peräisin Kansallisgallerian kokoelmasta, mutta mukana on myös poikkeuksellisen paljon lainoja yksityiskokoelmista.

Ennen omatoimista näyttelykierrosta kuulemme tilaamamme 30 minuutin johdantoluennon näyttelyyn liittyen. Tapaamme Ateneumin museokaupan aulassa klo 16:15. Suosittelemme, että viette päällysvaatteet säilytykseen ja siirrytte tämän jälkeen museokaupan alassa sijaitsevalle ryhmässäkassalle, josta voitte itse ostaa suoraan pääsylipun/ näyttää mahdollisen museokorttinne. HPKY laskuttaa siis osallistujilta erikseen korttimaksuna vain introluentomaksun 10€ ja jokainen hoitaa tämän lisäksi itselleen museon pääsylipun.

Näyttelyn kuraattori on Ateneumin intendentti Timo Huusko.
Esittelyteksti ja kuvat: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

9.4.2024 ATENEUM: Eero Järnefelt

*
*
*
*
*

TILASTOTIEDOT

HPKY joutuu vuodesta 2024 lähtien keräämään opetus- ja kulttuuriministeriön vaatimuksesta opinnolliseen toimintaansa osallistuvien taustatiedot, jotka toimitetaan anonyyminä koosteena eteenpäin Tilastokeskukselle. Emme käytä tietoja muihin kuin tilastollisiin tarkoituksiin ja käsittelemme kerättyjä tietoja luottamuksellisesti.

*
*
*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.