28.10.2020 Ateneum: Magnus Enckell

Magnus Enckell: Omakuva (1918). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen
Magnus Enckell: Heräävä fauni, 1914. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kok. Hoving. Kuva: Kansallisgalleria / Janne Tuominen
Magnus Enckell: Ylösnousemus, Tampereen Tuomiokirkon alttaritaulun oikean puolen toisinto (1907). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kokoelma Keirkner. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen.

Aika: ke 28.10.2020 klo 16.45
Paikka: Ateneum, Kaivokatu 2, 00100 Helsinki

Hinta: HPKY:n johdantoluennon maksu on 10€ (kortilla maksettaessa) / 12,50€ (laskulla maksettaessa) per osallistuja. 

Tämän lisäksi osallistujat huolehtivat itse pääsylippunsa hankkimisesta kyseiseen näyttelyyn ennen johdantoluennon alkua. Museon normaali pääsylippu maksaa 17€ (ks. alennukset https://ateneum.fi/tule-meille/), Museokortilla sisäänpääsy on ilmainen.

Ilmoittautuminen on päättynyt. Mahdollisia vapautuvia paikkoja voit tiedustella sähköpostitse osoitteesta viljami@wiirilinna.net .

Ateneum on ilmoittanut, että turvatoimenpiteenä koronatilanteesta johtuen he ovat puolittaneet osallistumäärät. Suosittelemme jokaiselle vierailijalle kasvosuojaimen käyttöä tilaisuuden aikana, jos se on vain mahdollista. HPKY tarjoaa tarvittaessa tilaisuuteen osallistuville kertakäyttöisen kasvosuojaimen.


Tervetuloa tutustumaan HPKY:n seurassa lokakuun lopulla Ateneumissa avautuvaan Magnus Enckellin näyttelyyn. Taidemaalari Magnus Enckell (1870–1925) tunnetaan erityisesti suomalaisen symbolismin edustajana. Suurnäyttely esittelee kultakauden merkittävimpiin kuuluvan taiteilijan tuotannon kattavasti ja tuo hänet esiin kulttuurielämän monipuolisena vaikuttajana.

Ennen omatoimista näyttelykierrosta kuulemme tilaamamme 30 minuutin johdantoluennon näyttelyyn liittyen. Tapaamme Ateneumin aulassa naulakoiden luona klo 16:45, josta siirryymme yhdessä ryhmien omalle lippukassalle. Jos saavut hyvissä ajoissa, niin voit toki hankkia jo oman pääsylippusi normaalilta kassalta. 

Magnus Enckell kuuluu 1800–1900-lukujen vaihteen Suomen taiteen kultakauden keskeisiin taiteilijoihin, mutta hänen tuotantoaan tunnetaan silti vain osittain. Näyttely tarkastelee Enckelliä monipuolisesti ja esittelee hänen koko tuotantoaan viideltä eri vuosikymmeneltä.

Näyttely ja sen yhteydessä julkaistava kirja valottavat taiteilijan monia puolia. Enckell oli toisaalta radikaali taiteen uudistaja, toisaalta hän taas nojasi sivistyksen traditioihin. Hän oli haaveilija, mutta myös kansainvälinen maailmanmies, näyttelyiden komissaari, Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtaja ja monumentaaliteosten tekijä. Niin musiikki, teatteri kuin kirjallisuus olivat tärkeitä monipuolisesti sivistyneelle taiteilijalle.

Näyttely esittelee paljon ennestään tuntemattomia teoksia, Enckellin laajaa piirustustuotantoa ja luonnoskirjoja sekä valokuvia hänen omasta arkistostaan. Näyttelyssä nähdään Enckellin tuotantoa varhaisista piirustuskoulun opiskeluajan teoksista aina 1920-luvun mytologisiin aiheisiin saakka.

Näyttelyn kuraattoreita ovat Ateneumin museonjohtaja Marja Sakari, Kansallisgallerian kokoelmahallintajohtaja Riitta Ojanperä ja Ateneumin intendentti Anna-Maria von Bonsdorff.

Esittelyteksti ja kuvat: Ateneum